Nikola Graovac je rođen u Lici u selu Vrebac 1907. godine, kao četrnaesto i najmlađe dete u porodici.Osnovnu škol je završio u rodnom selu, a nije imao uslova za dalje školovanje.

Sa 15 godina je došao u Beograd i radio razne poslove, da bi deo prihoda poslao porodici u Lici. Vredno je radio i štedeo da bi stekao dovoljno za školovanje u slikarskoj školi, da bi postao ono što je zaista želeo – slikar. U to vreme, najpoznatija škola slikarstva je bila u ateljeu Jovana Bijelića. Mladi Graovac je uspešno upisao ovu školu, što mu je dalo priliku ne samo da uči i stvara, već ostvari i mnoge značajne kontakte i prijateljstva.

Prvi put je izlagao 1933. godine, a prvu samostalnu izložbu je imao 1935. godine u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.Sa grupom “Oblik“ izlagao je 1938. godine iako nije bio njihov zvanični član, da bi sa grupom „Desetoro“ (Desetorica) 1940. godine izlagao u Beogradu i Zagrebu. Bio je izuzetno plodan slikar koji je živeo od slikarstva. Opus mu broji oko 10.000 slika koje se nalaze u zvaničnim institucijama, mnogim ustanovama, preduzećima i privatnim zbirkama i kolekcijama. Poslednja njegova samostalna izložba je priređena u proleće 1998. godine u prostorijama Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS-a u Beogradu.

Umro je u svojoj kući na Oplencu 16. januara 2000. godine

Galerija Art Exclusive Beli Andjeo prodaja slika!

 

 

 

 

Postovani ukoliko ste zainteresovani za kupovinu slika ili su Vam potrebne informacije o slici molimo Vas popunite kontakt formu i u sto kracem roku kontaktiracemo Vas

Galerija slika Beli Andjeo , galerija Beli Andjeo , galerija slika , prodaja slika , prodaja umetnickih slika , umetnicke slike , slike na prodaju